Francúzsko: Hollande v televíznej debate presvedčil o niečo viac ako Sarkozy

04.05.2012 Celý región

Paríž 3. mája (TASR) - Francois Hollande, víťaz prvého kola francúzskych prezidentských volieb, bol v stredu večer v televíznej predvolebnej debate presvedčivejší ako jeho protikandidát, úradujúci prezident Nicolas Sarkozy. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorú uskutočnila agentúra LH2 pre francúzske médiá.

Podľa tohto prieskumu Hollande presvedčil 45 percent divákov, ktorí priamy prenos sledovali, Sarkozy o štyri percentá menej. Hollande sa respondentom zdal príjemnejší, serióznejší a istejší ako Sarkozy. Aj súčasný prezident zaujal divákov, keď ho podľa prieskumu označili za viac "prezidentského", dynamického a prirodzeného.

Na otázku, koho by volili v druhom kole, 53 opýtaných konštatovalo, že by dalo svoj hlas Hollandeovi. Zvyšných 47 percent sa rozhodlo pre Sarkozyho.

Kľúčový televízny duel, ktorý trval takmer tri hodiny, sledovalo v stredu 17,8 milióna divákov, čo je takmer polovica z oprávnených voličov.

Analytici sa zhodli, že sa diskusia skončila vyrovnane a obaja kandidáti z nej odišli so cťou. Ako výhoda sa to môže ukázať pre Hollandea. Ten má z prvého kola náskok pred Sarkozym, ktorému neprisľúbila podporu krajne pravicová strana Národný Front (FN). Jej prezidentská kandidátka Marine Le Penová skončila tretia a práve to, ku komu sa priklonia jej voliči, zrejme rozhodne o víťazovi volieb.
 

Vyberte región